Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Мекици със сода за хляб

Мекици със сода за хляб

РусенкаРусенка
Новак
125
Мекици със сода за хляб1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
15
"Знаете ли как да си приготвяте пухкави домашни мекици? Предлагаме ви една безотказна рецепта"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйцa - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - колкото поеме за средно твърдо тесто около 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото мляко с яйцето, содата, захарта, оцета и олиото се разбъркват добре. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. В него се изсипват останалите течни продукти.

Омесва се средно твърдо тесто, което се намазва с олио и се поставя в найлонова торбичка да втаса най добре от вечерта до сутринта.

От тестото се взема малко с намазнени ръце опъва се до получаване формата на мекица, и се поставя в силно сгорещено олио за да се изпържи.

Готовите содени мекици се поръсват с пудра захар или сладко.

Ако содените мекички ти харесват, опитай и тези класически тиганици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
518
416
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотни мекички
23.12.2023 11:10
Анонимен
Анонимен
Вкусни станаха!
25.11.2023 12:02
1
1
Потребител#325598
Потребител#325598
Много вкусни мекици!
08.05.2023 22:38
1
1
Дани  Динкова
Дани Динкова
Станаха супер!Нямаше време за снимки,защото нямахме търпение да хапнем.Другия път ще снимам.Хапнахме ги с мед
и пудра захар.Оставих тестото да почива само половин час, и пак станаха супер.Благодарим за рецептата!Препоръчвам!
24.05.2022 23:08
2
1
Покажи всички подкоментари
Яница Николова
Яница Николова
Супер!
10.07.2018 17:05
2
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Пак оплесках нещата. Мислех, че мекиците са на Иво. Прости, Русенке! Много вкусни мекици!
02.09.2016 11:57
2
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Чудесни мекици, колега! Предполагам, че ще ми простите, че пренебрегнах готвачите-мъже в сайта? Много е хубав и Отец Паисий, но мисля, че ще е по-добре, ако излезете от анонимността и сложите своя снимка. Изразявам само своето скромно мнение. Простете!
02.09.2016 11:54
1
1
tanq
tanq
na kakva temperatura trqbva da vtasva
05.03.2016 09:58
19
2
1
Покажи всички подкоментари
Илияна Димова
Илияна Димова
Да , голямо улеснение е да се замеси тестото от вечерта. Бързо се приготвя сутрешната закуска . Много вкусни !
21.01.2016 07:02
3
Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Предпочитам ги със сладко от смокини
20.01.2016 21:44
1
1
Кремка
Кремка
Много сполучлива рецепта, станаха страхотни. Препоръчвам
09.07.2015 00:03
6
пепи
пепи
Пробвани,прекрасни,да ви е вкусно!
08.01.2014 22:11
1
2
Ре
Ре
И аз ги направих!Станаха впечатяващо вкусни! Благодаря за рецептата:)
25.12.2013 07:35
5
1
Тео
Тео
Как ще втасат без мая незнам!
20.11.2013 19:20
5
5
2
Покажи всички подкоментари
Ина
Ина
и аз ги направих,станаха разкошни,днес пак ще направя :)
20.11.2013 11:19
6
4
виличкавеликова
виличкавеликова
супер са
21.10.2013 10:37
2
Веселина Христова
Веселина Христова
Направих ги и бяха невероятни.Благодаря за тази разкошна рецепта-хем лесна хем вкусна.Пожелавам на всички читатели да я направят.Няма да съжалявате.
24.09.2013 09:10
7