Шоколадова торта Пролет

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Шоколадова торта Пролет
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Поканете слънцето в дома си с тази великолепна, ефектна и изключително вкусна торта"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • айран - 140 мл, гъст
  • кафе - 140 мл горещo
  • олио - 75 мл
  • какао - 60 г
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • за крема
  • сметана - 400 мл
  • черен шоколад - 250 г
  • за украса
  • сметана - 300 мл
  • бял шоколад - 300 г
  • зелена боя
  • фондан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете сухите съставки (брашно, какао, двата вида захар, бакпулвера и солта). Разбъркайте добре. В друга купа разбийте яйцата. Добавете олиото и айрана.

Прибавете течните съставки при сухите и хубаво разбъркайте. След това прибавете горещото кафе, пак разбъркайте и разделете сместа на 4 части.

Изсипете една част във форма (20-22 см), застлана с хартия. Печете на 180 градуса около 15 минути (проверявайте - блатът трябва да остане сочен, а не препечен). По същия начин изпечете и останалите блатове. Оставете да се охладят.

В тенджерка загрейте сметана. Към нея добавете шоколада и бъркайте, докато се разтопи. Оставете шоколада да се охлади и го сложете в хладилника за 1-2 часа. След това го извадете и разбийте на пухкав крем. В чиния сложете един блат.

Намажете с крем и покрийте с втори блат. Пак намажете с крем, блат, крем и завършете с блат.

За украсата разбийте сметаната. Към нея добавете разтопения бял шоколад (леко охладен, за да не пресечете сметана).

Прибавете и зелената боя и разбъркайте добре. Изсипете сместа в пош с малък и кръгъл накрайник. Шприцовайте малки топчета едно до друго по височината (отгоре надолу).

С помощта на малка лъжичка размажете топчето през средата. След това там, където е размазано, шприцовайте нови топчета. Така направете цялата шоколадова торта. След това я украсете с предварително направените цвета от фондан.

Рецептата за блатовете са от Най-вкусната шоколадова торта.

Може да изпечете блатовете наведнъж и после да ги разрежете, но на мен този вариант ми е по-лесен, а и така стават еднакви.

Шоколадовата торта Пролет е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
На фона на студеното време навън, тази торта наистина сгрява очите ми и носи страхотно пролетно настроение, много е хубава :)
16.11.2016 15:03
1
1
Покажи всички подкоментари