Начин на приготвяне
Пригответе първо захарния сироп. Сложете захарта в подходяща тенджерка. Залейте я с водата и лимоновия сок. Оставете да заври и варете около 15 минути на слаб огън. Оставете го да изстине.
В купа пресейте брашното с бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата. Добавете млякото, след това олиото, оцета и солта.
Започнете да добавяте от брашното, като бъркате с телена бъркалка. След като започне да се оформя топка, прехвърлете на плота и доомесете на ръка.
Разделете тестото на 3 равни части. Всяка от тях направете на 10 топчета. Завийте ги с фолио, за не хващат коричка.
Поръсете плота обилно с нишесте. Вземете едно топче и го разточете на кръг около 15 см, като го поръсвате с нишесте. Слагате настрана и я поръсвате с нишесте.
Продължавате с останалите топчета тесто, като трябва да имате три купчинки с по 10 кори една върху друга. Взимате едната купчинка, поръсвате с нишесте и я разточвате на голяма кора с диаметър около 36 см. Премерете тавата и изрежете неравностите.
Преместете кората в приготвената тава. Поръсете я обилно с част от смлените ядки. По същия начин разточете следващите 10 кори. Преместете върху плънката и поръсете с останалите ядки.
Разточете последните 10 кори и покрийте плънката. С остър нож нарежете баклавата по ваш избор. Размесете изрезките и от тях изрежете украсата. Поставете върху всяко парче цвете, а в средата по един лешник.
Разтопете маслото и залейте баклавата, като сипвате в процепите. Печете баклавата на 180 градуса около 1 час. Извадете я от фурната и още гореща я залейте със студения сироп.
Оставете баклавата да престои една нощ.
Бройката зависи как ще нарежете баклавата и с каква големина ще бъдат парчетата.
Домашно точената баклава с орехи и лешници е готова.
Рецептата знам от моята приятелка Небибе-Нели