Начин на приготвяне
В дълбока купа наливаме водата, после добавяме солта, оцета и 1 с.л от свинската мас. Пресяваме брашното. Използвам на София мел Класик или За баници. В брашното правим кладенче и в него слагаме водата с другите съставки. Замесваме тестото. Оставяме го да си почине 40 мин. настрана покрито с мека кърпа.
Разделяме тестото на 4 части. От всяка част правим топки. Всяка разточваме на голяма кора върху набрашнен плот. Кората трябва да е тънка. Натрошаваме сиренето в купа. За този вид баница се слага твърдо домашно, не пресносолно прясно сирене. Маста трябва да е размекната преди това т.е оставам нужното количество на стайна температура.
Най–добре е да е бяла топена домашна мас, така се прави в Добруджанския край и е типично за този вид баница, казва се Добруджанска кавърма. Върху едната кора слагаме сирене и надипляме, като хващаме единият края до другия. Намазваме тавата с мас и слагаме кората. В купа разбиваме яйцата. Прибавяме киселото мляко и прясното мляко и разбъркваме добре.
Правим същото с другата кора и така докато свършат. След като наредим надиплените кори една след друга изсипваме сместа от млеката и яйцата отгоре, така че да е навсякъде. Поливаме с останалата мас. Печем баницата на 180 градуса в загрята фурна до готовност. Хапваме с мляко или компот. Да ви е сладко! Става мека и ароматна, жълта и вкусна на цвят отгоре заради домашните продукти /мляко, яйца, сирене/.