Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и оставяме да шупне. Смесва се с останалите продукти и замесваме меко тесто, оставя се за 30-40 минути да втаса.
Готовото тесто се премесва и разделя на 6 топчета, като от първото се прави дълъг фитил и се поставя по стените на намаслена тава като кант. Второто топче се оставя за средата и украса на питката.
Останалите четири се разточват на правоъгълни кори, намазват се с масло и поръсваме с натрошено сирене и щипка червен пипер.
Нареждат се четири правоъгълни кори една върху друга, разточват се на още по-голяма кора и се завива на руло, което се нарязва на филии дебели по 2 см.
Нареждат се в тавата, като леко се застъпват. Последното топче се разделя на две, едното сложете в средата, а другото оформяме на топчета и фитили за декорация на питката.
Оставя се да почине 20 минути намазва се с разбит жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 45 минути.
В денят на християнското семейство или въвеждането на Богородица в храма се месят питки за здравето на всички във семейството!