Начин на приготвяне
В купа сложете маслото и го разбийте заедно със захарта. Добавят се яйцата (разбити), разбърква се добре и постепенно се добавя брашното с бакпулвера. Разбъркайте добре.
В купа смесете натрошените бадеми, нарязаните сушени плодове, настърганата кора, шоколад и локум по желание) и подправките.
Разбъркайте хубаво и изсипете сместа във форма (18-20 см), покрита с хартия за печене (дъното и стените).
Сложете сладкиша в загрята на 150 градуса фурна. Печете около 1 час и 15 минути. След като е готов, извадете от фурната и го поръсете със сушените плодове и орехи (нарязани).
В купа смесете меда и рома и залейте сладкиша. Върнете обратно за 10-15 минути. Оставете сладкиша да се охлади напълно във формата. Извадете и свалете хартията.
Съхранявайте коледния сладкиш увит в хартия и в кутия с капак, като през няколко дни го поливайте с ром или коняк (ако ще го консумират деца, поливайте с портокалов сок).
Ароматният коледен сладкиш издържа до няколко седмици.
Количеството на плодовете е ориентировъчно, вие преценете от кои ще сложите повече или по-малко.