Начин на приготвяне
Накиснете ориза от предната вечер. Вземете листата и махнете дебелата жилка. Нарежете лука на ситно. Сложете го в тигат с нагорещената мазнина и го задушете.
Морковът се настъргва и се прибавя. Гъбите се нарязват на кубчета и също се прибавят. Оризът се измива и се прибавя, за да се запържи. Добавят се сушен босилек, черен пипер, сол, намачкания чесън и 1 ч.ч. вода.
Жилките на зелето също се нарязват на ситно и се добавят. Когато оризът уври се завиват сармите. Слагат се в тенджера с 2 ч.ч. вода и се захлупват с чиния. Слагат се на слаб огън да поврат 40 минути.
Правя ги всяка година на Бъдни вечер. Изпитана и много вкусна гозба.