Начин на приготвяне
Вземаме една голяма глава кисело зеле, започваме да отделяме листата така, че от едно листо да направим два броя. Режем дебелите жили и от цялата зелка добиваме около 30-40 бр. листа, които ги накисваме в студена вода, докато приготвяме плънката за сармите.
Нарязваме праза на едро, морковите - на малки кубчета, и с малко мазнина задушаваме в тиган, след което прибавяме доматения концентрат, червения пипер, сол, чубрица, черен пипер и на края прибавяме ориза, разбъркваме добре, махаме от котлона и ориза остава суров.
Взимаме едно листо от кисело зеле и по средата слагаме една кафяна лъжица от плънката, завиваме хубаво, но не много стегнато, че като набъбне оризът да не се разпадат готовите зелеви сарми.
Взимаме глинен гювеч и отдолу редим дебелите парчета, които отрязахме от зелето.
Нареждаме всички сарми хубаво.
От горе заливаме с вода, в която има малко сол и червен пипер, и печем на фурна много бавно за около 4-5 часа със затворен капак, от време на време взимаме от водата и заливаме горния ред сарми, да не останат сухи постни сарми с кисело зеле и праз.