Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни сарми с кисело зеле и праз

Постни сарми с кисело зеле и праз

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Постни сарми с кисело зеле и праз
Снимка: Н.Акифова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
8
"Напоследък замисляли ли сте колко рядко всъщност готвите постни сарми, може би някои хора дори го правят само на Бъдни вечер. Променете това, припомнете си този несравним вкус"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 глава голяма
  • праз - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • ориз - 1 в.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • доматен концентрат - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • За водата
  • сол - 1 к.л.
  • вода - 500 мл
  • червен пипер - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземаме една голяма глава кисело зеле, започваме да отделяме листата така, че от едно листо да направим два броя. Режем дебелите жили и от цялата зелка добиваме около 30-40 бр. листа, които ги накисваме в студена вода, докато приготвяме плънката за сармите.

Нарязваме праза на едро, морковите - на малки кубчета, и с малко мазнина задушаваме в тиган, след което прибавяме доматения концентрат, червения пипер, сол, чубрица, черен пипер и на края прибавяме ориза, разбъркваме добре, махаме от котлона и ориза остава суров.

Взимаме едно листо от кисело зеле и по средата слагаме една кафяна лъжица от плънката, завиваме хубаво, но не много стегнато, че като набъбне оризът да не се разпадат готовите зелеви сарми.

Взимаме глинен гювеч и отдолу редим дебелите парчета, които отрязахме от зелето.

Нареждаме всички сарми хубаво.

От горе заливаме с вода, в която има малко сол и червен пипер, и печем на фурна много бавно за около 4-5 часа със затворен капак, от време на време взимаме от водата и заливаме горния ред сарми, да не останат сухи постни сарми с кисело зеле и праз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: