Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Апетитни постни сарми с ориз, кисело зеле и праз лук

Апетитни постни сарми с ориз, кисело зеле и праз лук

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Чирак
5259188338
Апетитни постни сарми с ориз, кисело зеле и праз лук
Снимка: veronnika_pavlova
1 / 2
18/01/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"Постните сарми с ориз, кисело зеле и праз лук са вкусно и здравословно ястие, подходящо за всички, които следват постния режим, и то не само по празниците."

Необходими Продукти

  • бял ориз - 500 г
  • кисело зеле - 500 г
  • праз - 2 големи стръка лук
  • моркови - 2 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • чубрица - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Постните сарми с ориз, кисело зеле и праз лук са вкусно и здравословно ястие, подходящо за всички, които следват постния режим, и то не само по празниците. Тази рецепта съчетава аромата на киселото зеле и свежестта на праз лука, обгърнати в нежен ориз! Опитайте тази рецепта и няма да съжалявате!

Първо се залавяме с приготвянето на ориза. В голям съд сипваме ориза и добавяме към него двойно количество вода, така че да го покрие. Варим ориза до пълното му омекване и готовност и го оставяме настрана да се охлади.

След което нарязваме част от киселото зеле на дребно. Изсипваме го в голяма купа. Нарязваме и праз лука на ситно, а моркова рендосваме на едро ренде и ги запържваме леко в тиган с малко олио до омекване.

Добавяме киселото зеле към охладения вече ориз. Прибавяме към сместа и запържените праз лук и моркови и разбъркваме добре. Подправяме със солта, черния пипер, чубрицата и сладкия червен пипер.

След това се захващаме с етапа на завиване на сармите. Вземаме един лист от киселото зеле и разпределяме върху него равномерно оризовата смес.

Завиваме зелевата сарма, като, първо, свиваме долната част, след това страничните и накрая завиваме и горната част на сармата. Продължаваме така и с останалите сарми, стараейки се да ги оформим добре и стегнато, за да не се разпаднат.

Накрая взимаме дълбока тенджера и подреждаме готовите сарми една до друга. Наливаме малко топла вода, достатъчна да покрие повърхността на сармите. Варим на слаб огън на котлона до готовност за около 40-50 минути.

Когато сармите са готови, можем да ги оставим леко да изстинат преди сервиране.

Поднасяме ги с украса от нарязан праз лук.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: