Начин на приготвяне
В купа сложете натрошения шоколад и го разтопете на водна баня. Оставете да се охлади. Към него се прибавят жълтъците и хубаво се разбърква.
Отделно се разбиват белтъците. Прибавя се захарта и разбиването продължава. Внимателно се прибавят белтъците и брашното с бакпулвера към шоколадовата смес, като се редуват и се бърка с шпатула. Изсипете сместа в тава, застлана с хартия. Печете на 180 градуса около 15-20 минути. Извадете и оставете да се охлади.
От блата изрежете 12 кръгчета. В купа смесете сметаната с пудрата захар и ванилията. В тенджерка загрейте сметаната и към нея прибавете шоколада и маслото. Бъркайте, докато се разтопят. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
Сглобяване на десерта. В подходящи чаши поставете по едно кръгче блат. Сиропирайте го с алкохол, разреден с вода (коняк, ром, Бейлис и т.н).
Сложете пласт от сладкото и покрийте с второ кръгче блат. Сиропирайте и сложете част от сметановия крем. Хубаво загладете и залейте с глазура.
Така направете и останалите шоколадови торти. Оставете ги в хладилника да се охладят.
Украсете по ваш вкус.
Шоколадовият десерт Сахер в чаша е готов.
Източник: Вкусно с Йоли