Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на пухкав сняг.
В друга купа разбийте жълтъците, захарта, киселото мляко, ванилията и настърганата кора от лимон.
Объркайте брашното с бакпулвера и започнете постепенно да го добавяте като бъркате с шпатула. Прибавете белтъците и внимателно разбъркайте до хомогенна смес.
Оваляйте нарязаните на ситно праскови в брашно и ги сложете в сместа. Разбъркайте и изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма.
Печете в загрята фурна на 180 градуса около един час. Готовия кекс оставете във формата да се охлади.
Сложете сиропа да се вари 10 минути и постепенно поливайте охладения кекс докато поеме целия сироп.
След като отново се охлади обърнете върху чиния.
Сочният кекс с праскови от компот е готов.