Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сочен кекс с праскови от компот

Сочен кекс с праскови от компот

Сочен кекс с праскови от компот
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15
"Причина номер 1 за приготвянето на компоти са сиропираните сладкиши, с които обичаме да изненадваме гостите си"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 500 г цедено
  • захар - 2 ч.ч.
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • праскови - 1 ч.ч. нарязани от компот
  • лимонова кора
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л. за овалване на плодовете
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сок от компот - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на пухкав сняг.

В друга купа разбийте жълтъците, захарта, киселото мляко, ванилията и настърганата кора от лимон.

Объркайте брашното с бакпулвера и започнете постепенно да го добавяте като бъркате с шпатула. Прибавете белтъците и внимателно разбъркайте до хомогенна смес.

Оваляйте нарязаните на ситно праскови в брашно и ги сложете в сместа. Разбъркайте и изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма.

Печете в загрята фурна на 180 градуса около един час. Готовия кекс оставете във формата да се охлади.

Сложете сиропа да се вари 10 минути и постепенно поливайте охладения кекс докато поеме целия сироп.

След като отново се охлади обърнете върху чиния.

Сочният кекс с праскови от компот е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: