Начин на приготвяне
Измиват се прасковите добре и се почистват от костилката. Нарязват се на парчета нито много дебели, нито да са прекалено тънки.
Пълним с резените чисти буркани, като плодът да е 3/4 от обема на буркана и допълваме с вода до ръба.
Сипва се захар със супена лъжица. Нормално по 5-6 лъжици, но ако обичате още по-сладко, добавете още захар.
Във всеки буркан може да се сложи и по едно листо индрише, ако го харесвате.
Затварят се с нови капачки. Нареждат се в голям казан, покриваме с топла вода два-три пръста над капачките.
Варим компота до готовност на плодовете около 20 минути.
Компотът от нарязани праскови е готов.
В сезона на прасковите препоръчваме да опиташ и рецептите ни за сладко от праскови, нектар от праскови или този сироп от праскови.