Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с млечен крем, крокан и целувки

Шоколадова торта с млечен крем, крокан и целувки

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Шоколадова торта с млечен крем, крокан и целувки
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
14
"Когато думите не стигат, за да изразят всичко, подарете тази торта на рожденика, нека тя говори вместо вас"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • какао - 60 г
  • брашно - 180 г
  • олио - 75 мл
  • айран - 140 мл
  • кафе - 140 мл, горещо
  • за млечния крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • портокалова кора
  • за масления крем
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • за крокана
  • орехи - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сладко от вишни
  • целувки - 5 - 6 бр.
  • за намазване на тортата
  • черен шоколад - 50 г
  • сметана - 150 мл
  • за глазурата
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 100 - 120 мл
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното. Добавете бялата и кафявата захар, какаото, бакпулвера и содата. Хубаво разбъркайте. В друга купа разбийте яйцата. Добавете олиото и айряна.

Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте с телена бъркалка. Накрая добавете горещото кафе и хубаво разбъркайте.

Застелете форма 24 см с хартия за печене. Изсипете сместа и печете блата на 180 градуса, около 35-40 минути. Оставете да се охлади и го разрежете на две части.

Пригответе млечния крем. Сипете 2/3 от млякото в тенджерка и го сварете. Разбийте яйцата със захарта, брашното и останалото мляко. Прибавете го към врящото мляко и бъркайте, докато се сгъсти. Оставете кремът да изстине напълно.

В купа се разбива маслото с пудрата захар. Добавете го към млечния крем и хубаво разбийте. Оставете крема в хладилника, покрит с фолио.

Пригответе крокана. Карамелизирайте захарта и прибавете орехите. След като се карамелизират, добре ги изсипете в плоска чиния покрита с хартия за печене. Оставете да изстине хубаво и го натрошете.

Сглобете тортата. Поставете един блат върху поднос. Изсипете крема, поръсете с крокан, подредете цели вишни от сладко и поръсете с натрошени целувки. Поставете втория блат и намажете тортата с крем от разбитата сметана и шоколад. Оставете в хладилника за час-два.

Пригответе глазурата, като загреете сметаната и разтопите шоколада с маслото. Изсипете глазурата върху шоколадовата торта и украсете със сметана и крокан.

Шоколадовата торта с млечен крем, крокан и целувки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: