Начин на приготвяне
Водата се слага заедно с олиото и солта на котлона. Трябва да заври. След като заври се прибавя и брашното. Бърка се енергично с дървена лъжица. Бърка се докато тестото се отлепи от стените на тенджерата.
След това се сваля от котлона. Полученото парено тесто се оставя за малко да изстине, но не напълно. След това към него се прибавят яйцата. Яйцата се прибавят едно по едно.
Слага се едното яйце разбърква. Така се прави и с останалите яйца. Бърка се с дървена лъжица или се меси с ръце до получаването на еднородна смес. Прибавя се настъргания кашкавал или сирене. Отново се разбърква хубаво .
След като пареното тесто е напълно готово се оформят еклеровите соленки. Тава се покрива с хартия за печене. С лъжичка се взема от пареното тесто и се слага на тавата, като се прибутва с пръст.
За да е по-лесно може да натопите пръста се в олио, така тестото няма да залепва по пръста ви. Редят се на разстояние едно от друго. Пекат се на слаба фурна 170 - 180 градуса, докато получат приятен златист цвят.