Медена коледна къщичка

Медена коледна къщичка

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
374
2k
959
1k
8
11/12/2016
"Повдигнете празничното настроение вкъщи с тази великолепна коледна къщичка, която може да приготвите и сами. А след това дори може да я изядете"
Приготвяне40 мин.
Готвене180 мин.
Общо220 мин.
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 352
  • Преглеждания за месеца100
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • мед - 1 к.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сода за хляб - 1 щипка
  • канела - 1 с.л.
  • брашно - около 4 ч.ч.
  • бонбони - 2 счукани на малки парчета лукче
  • пурички
  • За слепването
  • белтъци - 2 бр.
  • сол - щипка
  • пудра захар - 200 грама
  • пудра захар - за поръсване на къщичката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се счупват в дълбока купа. Към тях се добавят захарта и олиото. Разбърква се хубаво. Постепенно се добавят и останалите продукти. Накрая се добавя брашното. Замесва се меко тесто. Тестото се получава леко лепкаво.

За да се направи къщичката, е необходимо да се направите предварително шаблони. Те са с размери:

- за предната и задната страна на къщата - 15 см на 15 см;

- за двете странични стени на къщата - 20 см на 15 см;

- за двете части на покрива -22 см на 13 см.

Шаблоните е хубаво да се направят от картон, за да е по-лесно да се работи с тях. След като шаблоните са готови, меденото тесто се разточва на тънка кора с дебелина около 5 мм. Като предварително сте набрашнили плота, на който ще разточвате.

Разточеното медено тесто също се поръсва с брашно, за да не залепнат шаблоните за тестото. С помощта на остър нож се изрязват частите на медената къща. Изрязват се прозорците на страните и врата. По желание може да сложите на изрязаните места за прозорци натрошено лукче, което се разтапя при печеното.

Ако ви остане от меденото тесто, след като сте направили всички части за къщата, може да изрежете подходящи коледни фигурки. Тях може да наредите около къщата. Аз направих елха от меденки под формата на снежинки, еленчета и снежен човек. Готовите части се прехвърлят в тава, която е предварително застлана с хартия за печене.

Честите се пекат в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 5 - 6 минути на тава. След като са готови частите на медена къща, се оставят хубаво да изстинат за около 3 часа. След това се приготвя сместа за слепването на отделните части на къщата.

Тя се приготвя, като белтъците се разбиват с щипка сол. След като са разбити хубаво, се добавя постепенно пресятата пудра захар. Получената смес се слага в пош и се слепват частите.

Първо се слепват страните на къщата. Отвътре може да подпрете стените с чаши, за да ви е по-лесно. Оставя се да стегне за около 2 часа. След което слепвате и покрива на къщата.

Хубаво е и него да го подпрете с нещо. Остава се отново да изсъхне хубаво, след което се поръсва с пудра захар. Отстрани се редят останалите фигури. Отстрани сложих начупените на две пурички за дърва .Отгоре поръсих с пудра захар.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар