Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Лесна домашна шоколадова торта

Лесна домашна шоколадова торта

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Лесна домашна шоколадова торта
Снимка: Ива
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Време е за едно истинско домашно шоколадово изкушение с много крем малко кафе и ром"

Необходими Продукти

  • брашно - 180 г
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • какао - 60 г
  • сода - 1 и 1/4 ч.л. бикарбонат
  • бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 броя, на стайна температура
  • айран - 140 мл гъст
  • олио - 75 мл
  • кафе - 140 мл горещо еспресо или шварц
  • ром - за напръскване блатовете по желание
  • за крема
  • сметана - 350 - 400 мл сладкарска течна
  • шоколад - 350 г черен
  • яйца - 3 жълтъка и 3 белтъка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Пресейте в голяма купа брашното и го разбъркайте с двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте яйцата, олиото и айрана и ги разбъркайте добре към сухата смес. Накрая долейте горещото кафе и бъркайте, докато всичко стане хомогенно.

Сместа за блата трябва да е по-течна от обикновено, което прави постфактум блатовете на тортата сочни и меки. Изсипете я в 20 см тава с високи стени, намазнена и поръсена с какао.

Сложете да се пече за около 45 минути и накрая проверете готовността с клечка. Ако нямате висока тава, изпечете сместа на 3 пъти, защото се надува и блатът става доста висок. Охладете готовия блат и го разрежете на 3 еднакви части.

За крема загрейте на водна баня сметаната и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте, докато се хомогенизира. Свалете от котлона и охладете за няколко минути сместа, като я бъркате. Разбийте жълтъците също на водна баня, но съдът им не трябва да опира във водата, за да не се сготвят.

След това при непрекъснато бъркане ги добавете към шоколадовата смес. Сложете я в хладилник, докато се стегне, за около 1 час. Последната стъпка е внимателно да объркате с предварително разбитите на сняг белтъци, добавяйки ги на порции. Отново приберете крема за 40-50 минути в хладилник.

С така приготвения крем слепете блатовете, като по желание може да напръскате всеки блат с малко ром. Отгоре намажете обилно цялата шоколадова торта с крема, шприцовайте розички по желание и украсете с ягоди или др. плодове.

Оставете шоколадовата торта да престои поне 2 часа преди да поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
530
46
37
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Петя Иванова
Петя Иванова
Тортата е великолепна. Правя я от няколко години, но времето не е 90 минути, а доста повече.
17.01.2020 16:34
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Изглежда вкусна.
23.09.2018 19:46
1
Stefka Ivanova
Stefka Ivanova
Харесвам всичко от това
27.07.2016 23:37
2
lina
lina
съдът с яйцата трябва да е в друг дълбок съд с леко вряща вода без дъното на горния да се допира във врящата вода.само парата от водата да обгръща дъното
06.10.2013 23:55
5
3
Vili
Vili
Как да го разбирам - жълръците се разбиват на водна баня , но в същото тоба време не бива да са във водата . Как стаВА този номер??????????????Иначе рецептата ми харесваи сигурно става много вкусна тортата.
06.10.2013 21:30
5
1
ганка
ганка
можели да направя тази торта със готови блатове.
24.03.2013 15:11
1
2
Анита
Анита
Идеална е тортата. Тази седмица я правих 2 пъти! Но да отбележа, че тази рецепта е на Ирина (Съншайн`с китчън) ;)
10.02.2013 17:46
2
vasil
vasil
Брава , ще пробвам!
01.03.2012 17:26
Роси
Роси
навярно може да се получи с 140 мл топло какао :)
04.02.2012 00:14
ивет
ивет
само за информация кафето задължително ли е и евентуално с какво може да се замени? :)
01.02.2012 13:19
7
2
iva
iva
в събота ще я пробваме
01.02.2012 12:31
2
мери
мери
ТОВА Е СЪВЪРШЕНСТВО :))
31.01.2012 18:36