Начин на приготвяне
Стафидите се накисват за около час в рома. В подходяща купа се смесват затопленото прясно мляко, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно. Разбърква се хубаво и се оставя купата настрани за да шупне маята.
Брашното се пресява. Добавят се солта, захарта, ароматните подправки и ванилията. По средата на брашното се прави кладенче и в него се изсипва сместа с маята и размекнатото масло Замесва се средно твърдо тесто.
Пренася се на набрашнения плод и се разстила с ръце. Прибавят се отцедените стафиди, захаросаните плодове и плодови корички. Премесва се отново, за да се разпределят равномерно. Тестото се пренася в купата, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти.
След като втаса се разточва на правоъгълна кора върху набрашнен плот. По средата на тестото се разпределя марципана, нарязан на парченца.Тестото се прегъва от единия край към другия, така че да покрие марципана. Тестото се поставя в тавичка, покрита с хартия за печене, покрива се с с кърпа и се оставя да втаса за още около 30 мин.
Щоленът се пече в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около един час. След като сладкишът е готов и се извади от фурната, още докато е горещ се намазва с краве масло и се поръсва с пудра захар. От тази доза може да се направи един щолен или два по-малки.
Коментари