Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна питка

Коледна питка

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542
Коледна питка
Снимка: Jeni.ilianova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"В най-хубавият ден от годината пригответе най-вкусната питка и я наречете за здраве, късмет и много щастие на всички на трапезата"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 14 г суха
  • вода - 350 мл топла
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода - 1 к.л.
  • оцет - няколко капки
  • сол
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирате маята с 1 ч.л.захар, топлата вода (да не е гореща, а приятно топла) и няколко лъжици брашно. Разбърквате и изчаквате да шупне.

В голяма купа изсипвате част от брашното като добавите солта, яйцето, киселото мляко, олиото и загасената в оцета сода. След като маята е готова добавяте и нея. Разбърквате и започвате постепенно да добавяте останалото брашно.

Всяко брашно поема различно, затова слагайте докато не получите меко и еластично тесто. Трябва да е меко като месестата част на ухото ви. Оставяте го да втаса, докато удвои обема си.

След което оформяте питката като пуйка. Първо се прави тялото, след което бутчетата, шията и крилцата. Оставяте да почине 20 минути, мажете с жълтък и печете на загрята на 180 градуса фурна.

Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: