Начин на приготвяне
Пържолите се осоляват от двете страни и се поръсват с черен пипер. В тиган сгорещяваме малко мазнина (2 супени лъжици зехтин или олио) и ги запържваме до златисто.
Картофите обелваме и нарязваме на колелца. Слагаме ги в купа. Подправяме ги със сол и черен пипер. Прибавяме балсамовият оцет, меда, останалия зехтин и нарязания розмарин.
Гъбите се запържват в две супени лъжици краве масло. Вадят се от съда, в който сме ги пържили и на тяхно място слагаме нарязания лук (може и обикновен или червен лук). След като се задуши, лукът се вади.
Добавяме останалото краве масло, прибавяме брашното и го запържваме.
През това време пасираме запържения лук и го връщаме в тигана при брашното. Разреждаме сместа с бялото вино и разтворения пилешки бульон. Добавяме захарта. Сосът оставяме за около 3-4 минути да къкри на слаб огън. Махаме от котлона и подправяме с черен пипер.
Когато се поохлади, прибавяме заквасената сметана и гъбите, след което разбъркваме.
В тавичката, в която ще печем, изсипваме на дъното 2/3 от соса и върху него нареждаме пържолите. Отгоре поливаме с останалия сос. Идва ред на овкусените картофи. Тях ги нареждаме отстрани на тавичката. Ако има нужда, поръсваме още малко сол. Печем в загрята фурна на 180 градуса.
С някои промени, по идея от thegingercookies
Коментари