Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пържоли»Пилешки пържоли с картофи и гъби

Пилешки пържоли с картофи и гъби

Пилешки пържоли с картофи и гъби
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Когато всички мечти могат да се поберат в една чиния - значи тя е пълна с пилешки пържоли с картофи и гъби"

Необходими Продукти

  • пилешки пържоли - 4 бр. от бутчета
  • зехтин - 4 с.л. или олио
  • картофи - 500 г
  • мед - 1 ч.л.
  • розмарин
  • балсамов оцет - 1 с.л. тъмен
  • краве масло - 4 с.л.
  • гъби - 300 г
  • праз - 1 стрък лук
  • брашно - 2 ч.л. топла вода с разтворен половин пилешки бульон 1/2 ч.ч.
  • бяло вино - 50 мл
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • заквасена сметана - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пържолите се осоляват от двете страни и се поръсват с черен пипер. В тиган сгорещяваме малко мазнина (2 супени лъжици зехтин или олио) и ги запържваме до златисто.

Картофите обелваме и нарязваме на колелца. Слагаме ги в купа. Подправяме ги със сол и черен пипер. Прибавяме балсамовият оцет, меда, останалия зехтин и нарязания розмарин.

Гъбите се запържват в две супени лъжици краве масло. Вадят се от съда, в който сме ги пържили и на тяхно място слагаме нарязания лук (може и обикновен или червен лук). След като се задуши, лукът се вади.

Добавяме останалото краве масло, прибавяме брашното и го запържваме.

През това време пасираме запържения лук и го връщаме в тигана при брашното. Разреждаме сместа с бялото вино и разтворения пилешки бульон. Добавяме захарта. Сосът оставяме за около 3-4 минути да къкри на слаб огън. Махаме от котлона и подправяме с черен пипер.

Когато се поохлади, прибавяме заквасената сметана и гъбите, след което разбъркваме.

В тавичката, в която ще печем, изсипваме на дъното 2/3 от соса и върху него нареждаме пържолите. Отгоре поливаме с останалия сос. Идва ред на овкусените картофи. Тях ги нареждаме отстрани на тавичката. Ако има нужда, поръсваме още малко сол. Печем в загрята фурна на 180 градуса.

С някои промени, по идея от thegingercookies

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Основната рецепта е с червен лук.Аз използвах праз,защото много го обичам.Пробвай с червен може би наистина ще е подобре.Но рецептата наистина е много сполучлива.
18.12.2016 17:13
marcheva14
marcheva14
Много хубава и богата рецепта на продукти и аромати. Само бих пропуснала този стрък праз, нещо не ми се връзва със сметаната, но това си е мое виждане. Браво!
17.12.2016 13:44