Начин на приготвяне
Избират се малки мандарини. Тъй като те се водят трето качество, не са третира кората им с восък.
Мандарините се измиват.
В тенджера с дебело дъно се поставят целите плодове и се заливат със студена вода.
Поставят се на котлон на умерен огън. Оставят се да заврат и се засича време около 2-3 мин.
Водата се излива и веднага се заливат с нова студена вода. Отново се поставят на котлон да кипнат за определеното време и отново се излива водата и пак се повтаря процедурата по този начин три пъти.
След последното сваряване плодовете се поставят под течаща студена вода. Ако има разпукани, се отстраняват. Изваждат се от водата и с остър нож се отстранява внимателно пъпчето им. Този малък отвор се прави, за да може при варенето им вътрешността им да се напълни със сироп.
В тенджера се изсипва водата по рецепта, захарта, канелата и се поставя на умерен котлон, като се разбърква, за да се стопи захарта. Слагат се плодовете в сиропа да се варят на слаб огън, да къкрят за около 1 - 1 и 1/2 ч. След изминалото време се свалят от огъня и се оставят за 12-24 часа в началото, докато са топли без капак, а после се поставя капак или памучна кърпа.
На следващия ден варенето на слаб котлон продължава, докато сиропът стане с нужната гъстота, за около 45-50 мин. В последните минути се добавя лимонтузу, разтворено в 1 ч.л. вода.
Горещото сладко се поставя в сухи и горещи буркани с широк отвор.
Сладкото от цели малки мандарини е готово.
Източник: кулинарен блог на Мария Митева
Забележка: Сладкото е с уникален вкус, силено и ароматно на мандарина, въпреки че е сръткаво и бавно, си заслужава. При мен последното варене беше малко повече и затова сироп не ми се получи много, но самите плодове са изпълнени със сироп и са много сочни. Когато се отхапе от плода, се чува едно пукане и след това едно разливане на аромат от мандарината.
Коментари