Начин на приготвяне
Гъбите се нарязват на малки парченца, за да може да се навият в сармите, но не прекалено малки, защото като се запържват се свиват. Маслините се нарязват на 3-4 всяка. Лукът и чесънът се нарязват не много ситно.
В съд се сгрява олио и се запържват лукът и чесънът. Когато омекнат, се добавят гъбите. След като омекнат, се прибавя измитият булгур. Около 5 минути по-късно се добавя и измитият ориз. Запържва се и той и се добавя вода около 1 и 1/2 ч.ч. или леко да се покрие.
Маслините, нарязани на 3-4 всяка, се добавят. Доматът се настъргва в тенджерата и се добавят подправките. Оставя се да ври до полуготовност, трябва да остане без вода.
Когато сместа е готова, се изчаква да поизстине и от листата се навиват сарми.
Слагат се в тенджера и се напълва вода почти да ги покрие. Варят се до готовност.