Начин на приготвяне
Нарежете месото и сланината на дребни кубченца. Марновайте ги с виното и двата вида пипер и оставете да престоят на студено.
Гъбите, лукът и почистените от костилки маслини се нарязват на ситно. Задушават се в сгорещено олио. Прибавете се оризът, посолете, залейте с горещия бульон и оставете на огъня до набъбването на ориза.
След като се поохлади сместа, прибавете ситно нарязаното месо. Попарете лозовите листа с вряла вода, но само ако са пресни. Ако не са - не е необходимо. Върху всяко листо сложете плънка и завийте стегнати сарми.
Подредете ги в дълбок съд и ги залейте с 200 мл вряла вода и горещото масло. Сварете ги на умерена температура. По желание поднесете сармите с доматен сос или с разтопено краве масло.