Начин на приготвяне
Език:
Измиваме телешкия език, слагаме го в тенджера, доливаме вода и подсоляваме. Добавяме измитите и почистени моркови, целината, нарязаният магданоз и почистеният и нарязан на едро лук.
Вари се до готовност, след което вадим езика от бульона, обелваме го и след като изстине, го нарязваме на филийки и го нареждаме в 2-3 чинии.
Сос:
Слагаме маслото в тиган или дълбока тенджерка, щом се разтопи, добавяме брашното, запържваме, след което добавяме част от бульона, в който варихме езика и оцета.
Прибавяме предварително нарязаните на филийки гъбите. Разбъркваме хубаво и ако е необходимо посоляваме. Варим до сгъстяване на соса, за около 10 минути.
След което с готовия сос заливаме чиниите с езика.