Начин на приготвяне
Наближава Нова година, споделям рецепта за вкусна и ефектна торта- пънче. Готовото руло се нарязва на кръгчета и се нарежда върху дъното на форма с ринг 22 см, като основа на пънчето.
Приготвя се чаша кафе със захар и смесваме със 2 с. л. уиски или ром. С четка леко се сиропира основата. Приготвя се блат от разбити яйца, захар, брашно и бакпулвер.
Сипва се в широка тава върху хартия за печене. Печем на 180 градуса за 15 минути, изважда се върху леко навлажнена кърпа и хартията се сваля. Блатът се нарязва на 4 равни ленти, всяка се сиропира леко, да не стане кашав. В купа сипваме сметана, прясно мляко и крем Оле на др Йоткер.
Разбива се с миксер за 3 минути, но да остане мек крем, не с твърди връхчета. Всяка лента се намазва с крема и се навива на руло, което се поставя върху основата и тя намазана с крем.
Втората лента се навива около първата и така докато свършат лентите. Оставя се в хладилник да стегне за час-два. Изважда се ринга се сваля и тортата се измазва отстрани с крем. Останалият се сипва в пош и се шприцоват кръгове отгоре пънчето, леко се поръсва с какао.
Приготвя се шоколадова глазура от разтопен на водна баня шоколад, лъжица масло, 2 с. л. прясно мляко на водна баня. Когато кремът леко се охлади с лъжица се поливат страните и оставяме да стегне в хладилник.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар, за ефект на сняг, а отгоре украсих с цветни захарни звезди! Много вкусна и ефектна! Весела Коледа и Щастлива Нова година!