Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Студен шоколадов фъдж с ядки

Студен шоколадов фъдж с ядки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Студен шоколадов фъдж с ядки1 / 2
23/02/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
"Нямаме извинение, че изядохме целия фъдж сами, но поне рецептата пазим. Ето, запишете си я!"

Необходими Продукти

  • ядки - 1 и 1/2 ч.ч.(360 мл) микс лешници, орехи, шамфъстък, фъстъци, бадеми
  • бисквити - 4 - 5 броя обикновени
  • кондензирано мляко - 420 мл подсладено
  • шоколад - 400 - 450 г натурален, с високо съдържание на какао
  • масло - 2 с.л. (30 г) неосолено
  • ванилия - 2 ч.л. чист ванилов екстракт
  • ликьор - 1 - 2 с.л. по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Застелете форма за кекс или тарта с алуминиево фолио. Всички ядки запечете във фурната или на тиган, като черупките на шамфъстъка се отстраняват, както и всички люспи. Внимавайте да не ги прегорите, а само да си пуснат аромата и леко да се карамелизират.

Готовите ядки се натрошават едро заедно с бисквитите, които не трябва да са на трохи, а на малки парченца. На водна баня загрейте кондензираното мляко с маслото и щом се загреят добавете натрошения шоколад.

Бъркайте, докато всичко се хомогенизира и се получи гладка шоколадова смес. Снемете от котлона и добавете ваниловия екстракт и ликьора, който може да замените с ром по желание.

Добавете ядките и бисквитите и внимателно сипете сместа в приготвената форма. Загладете отгоре и оставете на стайна температура, докато изстине добре, за няколко часа. След това извадете от формата и сложете поне за 1 ден в хладилника, за да се стегне добре.

Възможно е да го оставите и за няколко дена или пък във фризер, като преди това го увиете добре с алуминиево фолио. Преди да поднесете оставете за няколко часа на стайна температура и разрежете на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Звучи много вкусно, обаче бъка от калории...
06.10.2013 11:44
Мария
Мария
Най-добрите рецепти най-често са от Ефросия.
25.06.2013 16:55