Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Студен шоколадов фъдж с ядки

Студен шоколадов фъдж с ядки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Студен шоколадов фъдж с ядки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
"Нямаме извинение, че изядохме целия фъдж сами, но поне рецептата пазим. Ето, запишете си я!"

Необходими Продукти

  • ядки - 1 и 1/2 ч.ч.(360 мл) микс лешници, орехи, шамфъстък, фъстъци, бадеми
  • бисквити - 4 - 5 броя обикновени
  • кондензирано мляко - 420 мл подсладено
  • шоколад - 400 - 450 г натурален, с високо съдържание на какао
  • масло - 2 с.л. (30 г) неосолено
  • ванилия - 2 ч.л. чист ванилов екстракт
  • ликьор - 1 - 2 с.л. по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Застелете форма за кекс или тарта с алуминиево фолио. Всички ядки запечете във фурната или на тиган, като черупките на шамфъстъка се отстраняват, както и всички люспи. Внимавайте да не ги прегорите, а само да си пуснат аромата и леко да се карамелизират.

Готовите ядки се натрошават едро заедно с бисквитите, които не трябва да са на трохи, а на малки парченца. На водна баня загрейте кондензираното мляко с маслото и щом се загреят добавете натрошения шоколад.

Бъркайте, докато всичко се хомогенизира и се получи гладка шоколадова смес. Снемете от котлона и добавете ваниловия екстракт и ликьора, който може да замените с ром по желание.

Добавете ядките и бисквитите и внимателно сипете сместа в приготвената форма. Загладете отгоре и оставете на стайна температура, докато изстине добре, за няколко часа. След това извадете от формата и сложете поне за 1 ден в хладилника, за да се стегне добре.

Възможно е да го оставите и за няколко дена или пък във фризер, като преди това го увиете добре с алуминиево фолио. Преди да поднесете оставете за няколко часа на стайна температура и разрежете на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
Звучи много вкусно, обаче бъка от калории...
06.10.2013 11:44
Мария
Мария
Най-добрите рецепти най-често са от Ефросия.
25.06.2013 16:55