Начин на приготвяне
Квадратна форма 20/20 см много добре намаслена с масло.
1. В купа се разбърква с телена бъркалка през цедка сухото мляко и какаото. Оставя се настрана.
2. В тенджерка се изсипва водата и захарта. Оставят се на умерен котлон да ври 10 мин. Времето се измерва след завирането.
Сваля се от котлона и се добавя маслото на кубчета. Разбърква се, докато се стопи. Отново тенджерата се поставя на силно слаб котлон и при непрекъснато разбъркване се добавя сухата смес, като се ползва здрава дървена лъжица.
След като се усвои сместа, се сваля веднага от котлона, добавя се ванилията. Разбъркването продължава, докато сместа стане напълно гладка и лъскава. Изсипва се във формата, заглажда се. Оставя се да се охлади напълно на стайна температура.
3. На сух тиган се запичат орехи - цели половинки. Поставят се, като леко се притискат в сместа, така че да може да се разреже сладкишът, без да се нараняват, на малки пастички.
Източник: Home Cooking
Забележка: Разкошен фин силно шоколадов сладкиш. Вариант на фъдж, който винаги се прави с повече масло, шоколад или повече какао. Това са задължителните продукти за един добър фъдж. В повечето случаи се ползват ядки, независимо къде ще са - дали в самото тесто, или наредени отгоре, но винаги присъстват.
Задължителното при тези сладкиши е нарязването на малки правоъгълни/квадратни парчета, защото са силно наситени с ароматно какао. Може да се поднесе с лек карамелен сос и топка бита сметана.
Шоколадовият фъдж без печене е чуден.