Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с орехи, смокини и стафиди

Баклава с орехи, смокини и стафиди

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Баклава с орехи, смокини и стафиди2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
15
"Е, няма толкова вкусна баклава! Наистина няма, защото я изядохме цялата"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет готови
  • захар - 1 чаена чаша
  • орехи - 1/2 чаена чаша смлени
  • сушени смокини - 1/2 чаена чаша
  • стафиди - 1/2 чаена чаша
  • лимон - настъргана кора от един
  • олио
  • За сиропа
  • захар - 1 1/2 чаена чаша
  • вода - 1 чаена чаша
  • лимон - сока на 1
  • ванилия - 1
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените смокини се нарязват на дребно. В дълбок съд се смесват захарта, смлените орехи, смокините, стафидите и лимоновата кора. Разбърква се.

Вземат се две кори и се поръсват с малко олио. Отгоре се слага малко от сместа с орехите. Разпределя се равномерно по корите. След това се навива на руло и се реже на разстояние 2-3 пръста. Редят се плътно в тава.

Това се повтаря и с останалите кори. Ако ви остане от плънката, може да поръсите отгоре. Готовата баклава се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато леко се зачерви.

След това се вади от фурната и се оставя да изстине. След като баклавата е изстинала, се приготвя сиропът.

Сиропът се сварява от захарта, водата, лимоновия сок и ванилията. Студената баклава се залива с горещия сироп. Баклавата се оставя за няколко часа да напие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: