Начин на приготвяне
Сушените смокини се нарязват на дребно. В дълбок съд се смесват захарта, смлените орехи, смокините, стафидите и лимоновата кора. Разбърква се.
Вземат се две кори и се поръсват с малко олио. Отгоре се слага малко от сместа с орехите. Разпределя се равномерно по корите. След това се навива на руло и се реже на разстояние 2-3 пръста. Редят се плътно в тава.
Това се повтаря и с останалите кори. Ако ви остане от плънката, може да поръсите отгоре. Готовата баклава се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато леко се зачерви.
След това се вади от фурната и се оставя да изстине. След като баклавата е изстинала, се приготвя сиропът.
Сиропът се сварява от захарта, водата, лимоновия сок и ванилията. Студената баклава се залива с горещия сироп. Баклавата се оставя за няколко часа да напие.