Начин на приготвяне
Изкарваме на стайна температура яйцата и прясното мляко. Разбиваме яйцата в купа до пухкав крем с миксер. Прибавяме вътре и 1 ч.ч. захар и разбиваме пак с миксер. Отмерваме си 1/2 ч.ч. олио и 2/3 ч.ч. прясно мляко.
Изцеждаме портокали с уред за изцеждане. Отмерваме 1/3 ч.ч. сок. Слагаме олио и прясно мляко и портокалов сок в купата при яйцата и захарта, които разбихме. Отмерваме си 2 ч.ч. брашно и му добавяме ½ пакетче бакпулвер.
Разбъркваме брашното с бакпулвера, за да се смесят двете смеси. Прибавяме брашнената смес постепенно на лъжици и разбъркваме с миксер.
Разделяме сместа на 2 равни части в 2 отделни купи. В едната слагаме 2 с.л. какао и разбъркваме с лъжица, за да се поеме цветът, ароматът. Намазваме си мъфините с олио и посипваме с брашно, за да не залепнат при печенето. Ако имат масло, можете да го заместите вместо олио.
Редим светла и тъмна каша в мъфините. Взимаме си 1 клечка или шишче и правим кръст в кашата, за да стане шарено. Печем мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. Фурната не я загряваме преди това много.
След като се изпекат и малко изстинат, ги вадим. Сместа е точно за 12 бр. и имат вкус и аромат на какао и пресен портокалов сок.