Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с кокосов крем

Шоколадова торта с кокосов крем

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Шоколадова торта с кокосов крем
Снимка: Потребител#165452
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Тортата е калорийна бомба, която си заслужава всяка греховна хапка."

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/ 4 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • какао - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч. топла
  • ванилия - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • За сиропа
  • кафява захар - 4 - 5 с.л. Мусковадо
  • вода - 1 ч.ч.
  • За крема
  • кондензирано мляко - 2 опаковки подсладено (всяка е по около 400 г)
  • кокосови стърготини - 200 г
  • кокосово мляко - 100 мл
  • масло - 50 грама
  • За ганаша
  • течна сметана - 120 мл
  • черен шоколад - 250 г
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. е с вместимост от 250 мл

Отделете жълтъците от белтъците. Към жълтъците добавете захарта и олиото и ги разбийте добре с миксер. В отделна купа смесете брашното, солта и какаото, разбъркайте ги добре и започнете да ги добавяте към разбитите яйца, но преди това сипете към яйцата топлата вода и бъркайте с миксера до пълното поемане на сухите съставки. Прибавете ванилията и содата.

В отделна купа разбийте белтъците на сняг и с помощта на шпатула ги разбъркайте с тестото, докато се хомогенизират.

Изсипете тестото във форма със свалящи се стени, на чието дъно сте поставили хартия за печене и сте намазнили и набрашнили. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35- 40 минути. Готовият блат оставете добре да се охлади, преди да разрежете на две части.

Изсипете двете опаковки кондензирано мляко в тефлонова тенджерка и нагрейте на котлона. Когато започне да ври, намалете на средна степен и сложете маслото. Когато то се разтопи, прибавете кокосовите стърготини и разбъркайте хубаво. С непрекъснато бъркане, за да не загори, гответе, докато сместа започне да се отлепва (отделя) от стените на тенджерката и се сгъсти. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте, докато го поеме. Охладете добре крема, преди да намажете тортата.

Залейте кафявата захар с водата и загрейте, докато започне да ври. Тогава отделете от котлона и оставете де се охлади. По желание може да капнете няколко капки ромена есенция или някакъв алкохол като ром, коняк или уиски.

Загрейте сметаната за ганаша като внимавате да не кипне и заливате натрошения шоколад с нея. Оставяте да престоят пет минути, добавяте маслото и започвате внимателно да бъркате със шпатула, докато се получи хубав, гладък ганаш.

Оставяте леко да изстине и да започне да се сгъстява, за да е удобно да залеете тортата.

Сглобяване:

След като сте разрязали блата на две половини, поставяте долната на решетка и сиропирайте. Внимавайте да не прекалите, защото после тортата ще ви се разпадне, като я местите в поднос. Изсипете крема и го разпределете равномерно отгоре. Сиропирайте и горния блат и го поставете върху крема. Може да поставите тортата за 15- 20 минути в хладилника, за да стегне малко, и след това заливате с ганаша и с шпатула го разпределяте добре отгоре и отстрани по тортата.

Може да украсите както искате - аз използвах кокосов орех, от който нарязах ленти с помощта на картофобелачка.

Преместете я в поднос едва след като ганашът е стегнал хубаво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: