Начин на приготвяне
1 ч.ч. е с вместимост от 250 мл
Отделете жълтъците от белтъците. Към жълтъците добавете захарта и олиото и ги разбийте добре с миксер. В отделна купа смесете брашното, солта и какаото, разбъркайте ги добре и започнете да ги добавяте към разбитите яйца, но преди това сипете към яйцата топлата вода и бъркайте с миксера до пълното поемане на сухите съставки. Прибавете ванилията и содата.
В отделна купа разбийте белтъците на сняг и с помощта на шпатула ги разбъркайте с тестото, докато се хомогенизират.
Изсипете тестото във форма със свалящи се стени, на чието дъно сте поставили хартия за печене и сте намазнили и набрашнили. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35- 40 минути. Готовият блат оставете добре да се охлади, преди да разрежете на две части.
Изсипете двете опаковки кондензирано мляко в тефлонова тенджерка и нагрейте на котлона. Когато започне да ври, намалете на средна степен и сложете маслото. Когато то се разтопи, прибавете кокосовите стърготини и разбъркайте хубаво. С непрекъснато бъркане, за да не загори, гответе, докато сместа започне да се отлепва (отделя) от стените на тенджерката и се сгъсти. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте, докато го поеме. Охладете добре крема, преди да намажете тортата.
Залейте кафявата захар с водата и загрейте, докато започне да ври. Тогава отделете от котлона и оставете де се охлади. По желание може да капнете няколко капки ромена есенция или някакъв алкохол като ром, коняк или уиски.
Загрейте сметаната за ганаша като внимавате да не кипне и заливате натрошения шоколад с нея. Оставяте да престоят пет минути, добавяте маслото и започвате внимателно да бъркате със шпатула, докато се получи хубав, гладък ганаш.
Оставяте леко да изстине и да започне да се сгъстява, за да е удобно да залеете тортата.
Сглобяване:
След като сте разрязали блата на две половини, поставяте долната на решетка и сиропирайте. Внимавайте да не прекалите, защото после тортата ще ви се разпадне, като я местите в поднос. Изсипете крема и го разпределете равномерно отгоре. Сиропирайте и горния блат и го поставете върху крема. Може да поставите тортата за 15- 20 минути в хладилника, за да стегне малко, и след това заливате с ганаша и с шпатула го разпределяте добре отгоре и отстрани по тортата.
Може да украсите както искате - аз използвах кокосов орех, от който нарязах ленти с помощта на картофобелачка.
Преместете я в поднос едва след като ганашът е стегнал хубаво.