Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Карамелено шоколадова торта с кокосов крем

Карамелено шоколадова торта с кокосов крем

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Карамелено шоколадова торта с кокосов крем
Снимка: Яница Николова
1 / 3
12/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • брашно - 2/3 ч.ч.
  • бакпулвер - 1/2 пак.
  • вода - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л., или масло
  • ванилия
  • какао - 1 - 2 с.л.
  • Карамелен сироп
  • захар - 3 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • Кокосов крем
  • захар - 5 с.л.
  • брашно - 9 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • нишесте - 1 1/2 с.л., натурално пшенично
  • масло - 1 1/2 с.л.
  • кокосови стърготини - 1/2 ч.ч.
  • сметана - 100 мл
  • ванилия
  • Шоколадова глазура
  • шоколад - 100 г /50 %/
  • сметана - 100 мл
  • Още
  • кокосови стърготини - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта, а белтъците - с останалата захар. Към жълтъците се прибавят олио, водата, ванилия, пресято брашно и бакпулвер. Жълтъчената смес се смесва с разбитите белтъци. Прибавя се какаото и се разбърква много добре.

В тавичка около 20 см с хартия за печене се изпичат три платки на 180 градуса до суха клечка. След това се охлаждат.

Приготвя се карамелен сироп, като в подходящ съд се карамелизира захарта, прибавя се водата и се вари около 1-2 минути.

Кремът се приготвя, като млякото и захарта се кипват, прибавя се внимателно пресятите брашно и нишесте. Получава се гъст крем, прибавят се кокосовите стърготини. След като леко се поохлади, се прибавя маслото и ванилия. Когато напълно изстине, се смесва с разбитата сметана.

Сглобява се блат, сироп, крем и т.н., като се измазва навсякъде с крема.

Глазурата се приготвя, като шоколадът и сметаната се слагат в касерола на котлона, докато се разтопят. Разбърква се непрекъснато и като изстине леко, се залива тортата. Поръсва се с кокоса и се прибира в хладилника за няколко часа или цяла нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: