Начин на приготвяне
Пресяваме брашното дълбока купа. Чукваме едно по едно яйцата. Разбиваме яйцата с вилица.
В содата капваме оцета, за да се активира. Прибавяме го към купата с яйцата заедно със захарта, меда, който сме го размекнали на водна баня, канелата и олиото. Разбъркваме всичко. Прибавяме брашното и замесваме тесто. Оставяме го върху набрашнена маса да си почине за 10 мин.
Разделяме го на няколко равни части, за да можем на разточим листи и да изрязваме формички като елхи, сърца, звезди и др. Нареждаме готовите сладки в тава, застлана с хартия за печене, и печем на 180 градуса в загрята фурна до изпичането им, но не прекалено, защото после ставам много твърди и бавно омекват.
Приготвяме си едно бурканче сладко. Слепваме ги с домашно сладко от сливи. Тези, които сме направили с формичка сърце, правим основа с голямо сърце, а друга част вече отрязана пак голяма вътре я режем с по-малко сърце, така че вътрешността да я виждаме, като намажем сладкото от сливи.
Разтопяваме шоколада на водна баня с маслото на котлона в подходящ съд или на микровълнова. С лъжичка от сместа рисуваме върху меденките, като правим вълнички, чертички.
Разбиваме белтък с пудра захар около 1/2 ч.ч. на сняг с миксер, докато стане на сняг. Слагаме 1/3 от него с чаена лъжица в малко пликче с отрязано връхче и рисуваме меденките.
Разделяме останалия айсинг в 2 купички и добавяме червена и зелена боя за сладки. Боята е приблизително на върха на ножа. Рисуваме и с тях върху залепените меденки. Оставяме ги за 1 час да се втвърдят айсингът и шоколадът.
Прибираме ги в кутия за сладки, за да омекнат добре.
Рецептата е от интернет.