Меденки със зимни фигурки

МариянаМарияна
Мастър Шеф
749
261
621
6
08/01/2017
"През зимата - вадим формите и правим страхотни зимни меденки, през лятото - ... това е друга тема "
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо587
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • захар - 2/3 ч.ч
  • мед - 2с.л
  • канела - 3 с.л
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 1 ч.ч
  • сода за хляб - 1 ч.л
  • оцет - 2 капки
  • брашно
  • шипков мармалад - 1 бурканче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С времето съм си изпробвала много пъти тази рецепта. Сполучлива и винаги се получават вкусни меденки. Нужни ни са зимни фигурки с форма на елха, топка за елха, снежен човек, човече с бутон, натискай ги го стават релефни. Моите са на фирма Фереро.

Две яйца ги разбиваме с захарта в купа. Прибавяме канелата, меда и олиото. Разбиваме всичко с вилица. В 1 ч.л сода капваме 2 капки оцет да шупне. Прибавяме и нея. Прибавяме по малко брашно. Замесваме тесто с брашно колкото поеме. Не трябва де много меко, нито твърдо. Разделяме тестото на 4 части.

Набрашняваме си плота и точилката. След като разточим листа също го набрашняваме леко, така по-лесно ще оформяме. С кръгла дебела точилка за дребни сладки разточваме лист. Правим фигурки равен брой от всеки вид. После от същият вид пак правим равен брой, но натискаме бутона, за да станат релефни самите меденки.

Редим всички меденки в тава застлана с хартия за печене. Печем в загрята на 180 гр. до готовност, но не много, защото бързо стават сухи. След като се изпекат ги слагаме в голяма купа и оставяме да изстинат.

С остатъка от тестото пак правим меденки, като го премесваме пак, точим, режем формички и така докато тестото свърши. Пак печем. Слепваме две по две с шипков мармалад. Мажем шипковия мармалад с малка чаена лъжица. Оставяме ги да омекнат за ден. Да ви е сладко! Хапваме с кафе, чай.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар