Начин на приготвяне
За тази ефектна празнична рецепта най-важно е да намерим подходящи формички, с които да направим нашите фигурки. Искам да ви успокоя, че и без специални такива, може да оформите пастета както ви е удобно - във силиконови форми за бонбони дори, или просто правейки го на кубчета.
За да ви е лесно отделянето и запазването на целостта, ако сте ползвали силиконови форми, приберете за 20 минути във фризер, за да се втвърди пастетът и да се улеснят следващите стъпки.
Докато пастетът стяга си пригответе желатина, поставяйки виното на умерен огън със захарта и белия пипер. Може да изчакате да заври и част от алкохола да се изпари, за да няма остър вкус. А другият вариант, ако вкусът на алкохола ви е приятен, е да отстраните от огъня веднага щом течността закъкри.
Хидратирайте желатина според указанията на производителя и щом виното е постояло далеч от огъня няколко минути, разтворете желатина в него и разбъркайте хубаво, за да се разтвори. Охладете леко докато видите, че леко започва да се сгъстява.
Тук е моментът да покрием и нашите формички с него.
Единият вариант е да ги набучим на клечки и топкаме в леко сгъстената тепност докато се получи пласт с дебелина предпочитана от нас. Ако желаете пластът да е по-дебел, изчаквайте да стегне и топвайте отново.
След това трябва да боднем клечките върху подходяща повърхност и така те да останат неподвижни, във вертикална позиция и пластът желатин да се втвърди напълно. Това ще ви отнеме най-много час, а ако поставите в хладилник дори по-малко. Този начин е по-подходящ за по-малки формички.
Другият вариант е ако сте направили по-големи фигурки да ги подредите на разстояние в широка чиния (украсете със зрънца черен пипер, бодвайки го внимателно в пастета, така че да се задържи) и да поливате върху тях от леко сгъстената желатинова течност, отново на същия принцип - толкова пластове, колкото дебела желаете да бъде обвивката.
Прибирате в хладилник да се втвърди и готово. По дъното на чинията ще има пласт желатин от стичането му, но вие просто си изрежете около формичките и ги извадете.
Ако мускателовата течност ви дойде малко, винаги бързо може да си приготвите още. Най-подходящ за тази рецепта е гъшият или пилешки пастет, но може да експериментирате и със свински или друг. Поднесете върху листа от рукола на празничната трапеза.
Да ви е сладко!
Забележка: Тъй като всяка марка желатин е различна и има такъв на прах или във форма на лист, препоръчвам да си прочетете хубаво указанията на производителя и препоръките за съотношение милилитри течност - грамове желатин.