Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в голяма, дълбока тава със сито. Правим по средата кладенче. Стопляме си ½ ч.ч. вода и в нея слагаме ½ кубче мая и 2 с.л. брашно и размиваме добре.
След като маята шупне я слагаме в кладенчето с 1 с.л. оцет. Добавяме 2 с.л. олио и 1 щипка сол и 1 щипка захар. Замесваме меко тесто в тавата. После прехвърляме и пак месим върху набрашнен плот.
Замесваме хубаво тестото и го покриваме с кърпа. През това време в дълбок тиган слагаме малко олио на дъното да се сгорещи. Намачкваме с ръце каймата. За тези питки ползвам кълцана кайма на килограм, в случая на Пикант. Преценете вие каква ще сложите.
Почистваме от люспите глава стар лук кромид. Ще ни е нужен ½ от нея. Нарязваме я на ситно. Прибавяме лука при сгорещеното олио. Разбъркваме с дървена лъжица. Добавяме каймата. Овкусяваме с черен пипер и чубрица.
Аз слагам ¼ ч.л. черен пипер и 1 ч.л. чубрица. Всичко е според вкуса. Разбъркваме. Пържим каймата, докато си смени цвета. Не я препържваме много. Докато сме приготвели каймяната смес, тестото вече е втасало.
Разделяме тестото на 16 бр. част. Частите трябва да са равни по големина. Оформяме ги с ръце, като форма наподобяваща кюфте. Подреждаме си ги върху кърпа и ги покриваме. Набрашняваме си плота. Разточваме всяка топка с диаметър 15 см.
Прехвърляме запържената кайма с лука и подправките в друг съд близо до нас, да ни е лесно да работим. Слагаме от каймяната смес в средата на всяка окръжност. От сместа по средата слагаме 1-2 с.л. Прегъваме и притискаме с пръсти.
Трябва да се получат полуокръжности т.е. загърнати питки. Така процедираме и с другите топки тесто. Нареждаме си ги върху голяма кърпа и ги покриваме докато правим и другите питки.
Загряваме в чист тиган олио за пържене и пържим питките от двете страни. Готовите изпържени питки слагаме в голяма чиния. Хапваме пълнените питки с компот, по възможност домашен. Да ви е сладко! Топла и вкусна закуска подходяща за приготвяне през уикенда. Типично за тази рецепта е запържването на каймата.