Малинов тарт

МарияМария
Новак
3106
Малинов тарт
Снимка: Мария
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Искате изискан десерт - заложете на френската кухня и нейните неустоими плодови тартове"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • масло - 125 г меко
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 250 г бяло
  • сол - 1/2 чаена лъжица
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилия - 1 ванилова шушулка или ванилия от пакетче
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 25 г
  • нишесте - 60 г царевично
  • За гарниране
  • малини - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото:

1. Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за тарт с диаметър 27 см с подвижно дъно. (ако нямате такава, използвайте обикновена тава, покрита с хартия за печене).

2. Смесват се маслото, захарта, яйцето, брашното и солта. Разбиват се докато се образува меко тесто, което да не лепне.

3.Тестото се охлажда в хладилник за 20 минути.

4.Разточва се върху леко набрашнена повърхност с дебелина 3-4 мм. С помощта на точилката се пренася във формата за печене и се притиска по дъното и стените ѝ. Излишното тесто по краищата се изрязва с остър нож.

5.Тестото във формата се надупчва с вилица на няколко места.

6. Покрива се с алуминиево фолио върху което се изсипват тежести – сух боб или леща. Основата с тежестите се слага да се пече в предварително нагрятата фурна за 20 минути.

7. След това тежестите с фолиото се отстраняват и тестото се допича за още 8-10 минути или докато придобие златисто-кафяв цвят.

Приготвяне на крема:

1. Прясното мляко се изсипва в тенджера. В него се добавят остърганите семенца от ваниловата шушулка и се загрява на умерен огън докато заври.

2.Отделно се разбиват жълтъците, захарта и царевичното нишесте. Сместа ще стане сравнително гъста.

3. Към нея при непрекъснато разбиване се добавя врялото мляко на тънка струйка. Продължава се докато се добави цялото мляко и всичко се разбърква много добре.

4. Течността се връща в тенджерата и се поставя на умерен към слаб огън.

5. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка докато се образува гъст крем, който да заври.

6. Вари се 2-3 минути, отново при непрекъснато разбъркване и се отстранява от огъня. Добавя се лимончелото и се разбърква.

7. Кремът може още топъл (но не горещ) да се изсипе в изпечената и охладена основа.

Плодовете се подреждат върху крема, до 1 час преди сервираето на тарта, за да запазят свежестта си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: