Начин на приготвяне
Смесват се олиото, захарта, конякът или ромът, портокаловият сок, канелата, карамфилът, солта, настърганата кора от портокала и бакпулвера. Разбиват се с миксер за 5 минути. Прибавя се брашното да се получи меко тесто.
Откъсват се топки, сплескват се и се слагат по две половинки от орех, загръщат се и се оформят в продълговата или кръгла форма.
Всяко топче да е с големина 40 г. С малка виличка се нашарват отгоре, нареждат се в тава, пекат се на 180 градуса докато порозовеят за около 40 минути.
Продуктите за сиропа се слагат в малка тенджера, сиропа се вари за около 4 минути. Студени меломакароните се слагат в леко врящия сироп за 5 минути, изваждат се и всяка се топва във смлените орехи.