Сладки орехчета

Сладки орехчета
Снимка: Албена Асенова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
"Ех, ако само имаше орехово дърво, на което да растат такива сладки орехчета ..."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • пудра захар - 1/2 ч.ч.
  • яйце - 1 бр.
  • краве масло - 125 г
  • кисело мляко - 100 г
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • За крема
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кристална захар - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • краве масло - 125 г
  • пудра захар
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • есенция ром
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцето с пудрата захар, прибавя се размекнатото масло, киселото мляко, щипка сол и ванилията. Прибавя се пресятото брашното и се замесва меко тесто.

Взема се от тестото и се правят топчета с големината на лешник. Използва се преса с формички за орехчета, която се загрява предварително. Орехчетата се пекат от двете страни, като пресата се обръща до светло кафяв цвят.

Кремът се приготвя, като се загряват половината от прясното мляко и кристалната захар. Към него се прибавя разтвореното в останалото мляко брашно. Бърка се бавно, докато се сгъсти.

Отделно се разбиват размекнатото масло и пудрата захар. Прибавя се и една ванилия и есенция от ром за аромат. Към масления крем се прибавя по малко при непрекъснато бъркане изстиналия млечен крем.

С крема се пълнят изпечените тестени черупки и се слепват по две, за да се получат цели орехчета. Сладките се оставят да престоят поне една нощ, за да омекнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
516
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ники
Ники
Любими!
05.10.2020 22:14
Lilly Panova
Lilly Panova
Здравейте,
Смятате ли, че същото тесто мога да ползвам за фунийки? Много ми харесва вкуса и ми се струва подходящо.
Благодаря предварително
10.05.2019 14:41
4
Плами Паскалева
Плами Паскалева
За крема : може да се добавят смлени орехи ако някой има желание :) инъче и без тях е супер млечно то кремче :) благодаря за рецептата
26.12.2018 13:44
1
Потребител#215390
Потребител#215390
ще я пробвам, мерси за рецептата
26.09.2018 18:29
NANI
NANI
Някой има ли идея, когато формичките са цели, дали могат да се разцепят и да се намажат с крема? Формата ми е за цели сладки и ще правя за първи път.
27.07.2018 19:25
11
1
teodora
teodora
Iskam da pitam otnosno zagrqvaneto to v furna li stava i sled kato se zagree i se sloji testoto v presata pak li se slaga vyv furnata ili ne to ot zagrqvaneto se peche
26.06.2018 09:24
1
Покажи всички подкоментари
Албена Асенова
Албена Асенова
5 супени лъжици
15.12.2017 10:52
3
1
Покажи всички подкоментари
Ивелина Асенова
Ивелина Асенова
Не е уточнено, какво е количеството на пудра захар за крема! Моля, ако може да се напише! :)
15.12.2017 10:41
1
1
Покажи всички подкоментари