Начин на приготвяне
Отцеждаме ананаса от сока, като сока го ползваме за напояване на бишкотите. Ако ананасът е на шайби, го нарязваме на парченца.
Разделяме жълтъците от белтъците.
Жълтъците разбиваме с половин чаена чаша захар на водна баня, докато започнат да побеляват и сместа се сгъсти до пухкав крем. Оставяме настрана да се охладят.
След това разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг.
След като жълтъците са се охладили, започваме да добавяме маскарпонето, след това и белтъците. Получаваме пухкав и въздушен крем.
Пристъпваме към сглобяването на тортата:
Изберете форма със свалящ се борд с диаметър до 20 см. Напояваме бишкотите в ананасовия сок и започваме да покриваме дъното.
Разпределяме половината от крема върху първия пласт, отгоре подреждаме от нарязания на парченца ананас. Поставяме още един ред сиропирани бишкоти и завършваме отново с пласт крем.
Отгоре украсяваме с останалите парченца ананас и натрошени бишкоти, поръсвам съвсем леко с какао.
Ако предпочитате да ползвате крокан, можете да го сиропирате с част от сиропа - ще му придадете малко по-карамелен вкус.
Оставете тортата да се охлади за няколко часа в хладилника. Махнете ринга, сложете натрошени бишкоти и по страните на тортата.
Направете си любимия летен коктейл, отрежете си тъъънко парченце от тази лятна наслада и се потопете в дъхавия аромат на свежест... и още нещо... :)