Начин на приготвяне
Бадемите се бланшират в гореща вода, отстранява се люспата им и се нарязват на едри парчета. Може да се работи с миксер.
В купата на миксера се смесват: пресятото брашно, бакпулвер, сол, захар и бадемите на едри парчета. Разбъркват се. Яйцата, леко разбити с тел, бадемовият екстракт и ванилията се прибавят към сухата смес и се разбърква до хомогенност на тестото.
Изважда се от купата тестената смес, защото е доста мека и лепкава и върху набрашнен плот се дели с шпатулата за рязане на тесто на две равни части, може да се измери предварително на кантарче за по-голяма точност.
Всяка част се оформя на рула, които се поставят в плоска тава, покрита с хартия за печене с дължина около 18 см и ширина около 10 см, с разстояние между тях.
Пече се на 150 градуса за около 35 минути. След като се готови се охлаждат в тавата за около 10 минути и после се изваждат върху решетка до пълното им охлаждане.
Върху дъска с остър и назъбен нож се режат филии с диагонал около 7 мм дебелина и се нареждат легнали в тавата, покрита с хартия, и се запичат на 150 градуса още за 15 минути, после се изваждат и бързо се обръщат. Отново се запичат за 15 минути, за да може бишкотата да стане с приятен златист загар и силно хрупкава. Охлаждат се напълно.
Готовите парчета бишкоти се потапят в единия край в шоколад и се оставят върху хартия да се охладят напълно.
Забележка: тестото при приготвяне е изключително лепкаво и може да се помогне с широка шпатула за тесто при работа. Може да се работи и в миксер, и на ръце. Аз работих в миксер. Филийките бишкоти са нарязани на около 1 см ширина. Ако се режат на по-тънко се чупи бишкотата.
При последното изпичане във фурната, за да са хрупкави бишкотите, след като изключих фурната, ги оставих вътре за още около 7 минути. Дали са напълно готови при изпичане се проверява, ако леко се отлепят от хартията. Повечето време това тесто се суши на тези посочени градуси.
Италианските бишкоти с бадеми са готови.