Начин на приготвяне
Пресните домати се измиват и внимателно се издълбават с малка лъжичка. Обръщат се на готварска хартия, за да се отцедят.
Пилешкото филе се разделя по дължина на две части, овкусява се с пикантината. Пекат се за кратко време, след което се режат на жулиени и се оставят на страни.
Сварения предварително картоф го намачкваме, добавяме го към 300 г кисело мляко и разбъркваме. Към сместа прибавяме 1 лъжица майонеза, 1 скилидка пресован чесън, 1 щипка черен пипер и сол на вкус.
Всичко това се прехвърля в блендер и се разбива, докато се получи еднородна смес или така нареченият дюнер сос.
В готовите изцедени домати слагаме по една лъжица дюнер сос и по два пилешки жулиена. Поднасяме кошничките върху листа от маруля и житни кълнове.
За житните кълнове: В един буркан слагаме две лъжици измито жито и подравняваме. Затваряме буркана с тензух и пристягаме с ластик. На следващия ден махаме тензуха, изплакваме житото с хладка вода и затваряме отново буркана. Това се повтаря няколко дни, като житото се разбърква от време на време. След седмия ден, ако е покълнило повечко, се изсипва в плитка форма близо до прозорец. Навлажнява се леко един път на ден и като достигне необходимата височина, е готово за декориране.