Начин на приготвяне
Маята се разтваря в малко топла вода. Киселото и прясното мляко се затоплят леко.
Изсипват се в подходящ съд, добавя се захар, сол, 1 бр. разбито яйце, разтворената мая и 1/2 ч. ч. олио. Меси се продължително време, докато се получи средно меко тесто.
Оставя се на топло да втаса.
След като тестото е готово, без да се премесва се разделя на десет равни топки. С помощта на точилка се оформят дълги правоъгълници с дебелина 1 см, намазваме обилно с краве масло, завиват се като фитил и се правят възли.
Нареждат се в подходяща с размер тава, намазана с масло. След като сме ги наредили, готовите възелчета се намазват и те с масло. Оставяме тавата на топло допълнително още да втасат.
Като са готови, ги мажем с един жълтък и поръсваме отгоре със сусам. Питата се слага в слабо загрята фурна и се пече на 200 градуса. След като е изпечена, се покрива с мокра хартия.
Питката с невероятен вкус е много вкусна, опитайте.