Начин на приготвяне
Обелете картофите, измийте ги добре и нарежете на едри кубчета. Обелете лука и също нарежете на едро. Почистете пипера от семките и нарежете на кубчета. Морковите остържете и нарежете отново на кубчета.
В подходяща тава сложете зеленчуците и размесете хубаво, за да се подредят като мозайка. Срежете доматите на две и отстранете дръжките.
В купа настържете доматите, като стържете с плоската страна на домата към зъбите на рендето, така че накрая люспата да остане в ръцете ви. Люспите се изхвърлят.
Към настърганите домати добавете солта, кимиона и черния пипер. Разбъркайте добре и излейте сока равномерно в тавата. Долейте с вода до нивото на зеленчуците и поставете в загрята на 200 градуса фурна. Печете 15-20, докато омекнат зеленчуците.
Извадете тавата и прибавете предварително овкусената кайма и с дървена лъжица разбъркайте добре.
Заравнете продуктите и печете, докато водата се поеме от зеленчуците и започнат да хващат златиста коричка /около 15 мин./ В отделна купа разбийте яйцата, прибавете кофичка кисело мляко, содата, 200 мл вода и брашното.
Разбъркайте добре сместа и когато зеленчуците хванат коричка, залейте мусаката и продължете да печете, докато заливката за мусаката се стегне напълно и покафенее.
Преди да сервирате, оставете готовата мусака да изстине добре, за да се стегне. Поднесете леко топла с лъжица кисело мляко.
Мусаката без излишни мазнини е много вкусна.