Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака без излишни мазнини

Мусака без излишни мазнини

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Мусака без излишни мазнини
Снимка: Анелия Цонева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Хем вкусна, хем здравословна - мусака, в която няма да откриете дори една излишна калория мазнина"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 2 бр. стар глави
  • чушки - 1 бр. жълта
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • моркови - 2 бр.
  • кайма - 250 г, универсална
  • домати - 3 бр., червени
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - 2 щипки
  • За заливката
  • брашно - 2 с.л. бяло
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода за хляб - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите, измийте ги добре и нарежете на едри кубчета. Обелете лука и също нарежете на едро. Почистете пипера от семките и нарежете на кубчета. Морковите остържете и нарежете отново на кубчета.

В подходяща тава сложете зеленчуците и размесете хубаво, за да се подредят като мозайка. Срежете доматите на две и отстранете дръжките.

В купа настържете доматите, като стържете с плоската страна на домата към зъбите на рендето, така че накрая люспата да остане в ръцете ви. Люспите се изхвърлят.

Към настърганите домати добавете солта, кимиона и черния пипер. Разбъркайте добре и излейте сока равномерно в тавата. Долейте с вода до нивото на зеленчуците и поставете в загрята на 200 градуса фурна. Печете 15-20, докато омекнат зеленчуците.

Извадете тавата и прибавете предварително овкусената кайма и с дървена лъжица разбъркайте добре.

Заравнете продуктите и печете, докато водата се поеме от зеленчуците и започнат да хващат златиста коричка /около 15 мин./ В отделна купа разбийте яйцата, прибавете кофичка кисело мляко, содата, 200 мл вода и брашното.

Разбъркайте добре сместа и когато зеленчуците хванат коричка, залейте мусаката и продължете да печете, докато заливката за мусаката се стегне напълно и покафенее.

Преди да сервирате, оставете готовата мусака да изстине добре, за да се стегне. Поднесете леко топла с лъжица кисело мляко.

Мусаката без излишни мазнини е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: