Начин на приготвяне
Подреждаме почистената, измита и подсушена сланина в буркани - плътно. Тя е на парчета, с каквито размери желаем.
Правим си маринатата. В тенджера наливаме литър вода, добавяме солта, черния пипер на зърна, дафиновия лист, лука, непочистен от люспите, а просто добре измит и нарязан на полумесеци, и 3-4 скилидки чесън.
Поставяме тенджерата на котлона и разбъркваме, една минута, след като заври, наливаме горещата марината в буркана. Бурканът не трябва да е студен, а леко затоплен, защото има вероятност да с пукне.
Поставяме капачка на буркана и го оставяме за 4-5 дни на топло (до печка, парно, радиатор).
След което изваждаме сланината от буркана и нанизваме на всяко парче здрава връв и връзваме (както сушим луканката). Оставяме сланината да се суши на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина.
Добре е да завием всяко парче с марля, за да не го кацат буболечки. Сушим сланината според предпочитанията си. Ако предпочитаме да е по-суха, я оставяме повече дни.
Тя е готова след около седмица. Зависи от метеорологичните условия, в които се суши.
Останалия чесън прекарваме през ситно ренде. Поставяме го в купа и добавяме смлян черен пипер на вкус.
Всяко парче преминава през процедура втриване със сместа. След 30 минутен престой на открито всяко парче завиваме поотделно в стреч фолио и нареждаме във фризера. Страхотно мезенце е, опитайте.
Хайдушката сланина е готова.
Коментари