Хайдушка сланина

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
14k
3k
9k
16
15/12/2019
"Само на приятели разкриваме тайната за приготвянето на любимото си мезе - вярваме, че като го приготвят, ще ни поканят на чаша вино да го дегустираме заедно "
Приготвяне180 мин.
Общо180 мин.
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо135 594
  • Преглеждания за месеца2068
  • Преглеждания за седмицата321
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • сланина - колкото да напълним трилитров буркан
  • марината
  • вода - 1 литър
  • сол - 1 ч.ч. (250 мл чашата)
  • дафинов лист - 4 бр.
  • черен пипер - 15 зърна
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 15 скилиди
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подреждаме почистената, измита и подсушена сланина в буркани - плътно. Тя е на парчета, с каквито размери желаем.

Правим си маринатата. В тенджера наливаме литър вода, добавяме солта, черния пипер на зърна, дафиновия лист, лука, непочистен от люспите, а просто добре измит и нарязан на полумесеци, и 3-4 скилидки чесън.

Поставяме тенджерата на котлона и разбъркваме, една минута, след като заври, наливаме горещата марината в буркана. Бурканът не трябва да е студен, а леко затоплен, защото има вероятност да с пукне.

Поставяме капачка на буркана и го оставяме за 4-5 дни на топло (до печка, парно, радиатор).

След което изваждаме сланината от буркана и нанизваме на всяко парче здрава връв и връзваме (както сушим луканката). Оставяме сланината да се суши на сухо и проветриво място, далеч от слънчева светлина.

Добре е да завием всяко парче с марля, за да не го кацат буболечки. Сушим сланината според предпочитанията си. Ако предпочитаме да е по-суха, я оставяме повече дни.

Тя е готова след около седмица. Зависи от метеорологичните условия, в които се суши.

Останалия чесън прекарваме през ситно ренде. Поставяме го в купа и добавяме смлян черен пипер на вкус.

Всяко парче преминава през процедура втриване със сместа. След 30 минутен престой на открито всяко парче завиваме поотделно в стреч фолио и нареждаме във фризера. Страхотно мезенце е, опитайте.

Хайдушката сланина е готова.

Комбиниран двустранен чук за крехко месо-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комбиниран двустранен чук за крехко месо
3.49 лв.
2.69 лв.
Виж ››

Когато не става с добро, опитайте с комбиниран чук за месо - страхотен е за всякакви пържоли.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
29.11.2019 21:33
Как да не им завиждаш на хайдутите? Имат си буркани, дафинов лист, черен пипер - явно ятаците са били на висота.
3
0
Потребител#179436
Хубав сайт, Хубава кулинария, Прекрасни хора ......... КАК ДА СИ ЗАПИША ДАДЕНА РЕЦЕПТА БРЕ ХОРА. ДА ДРАСКАМ НА ЛИСТ ВСЕ ЕДНО СМЕ В 18І-ти век. Оправете функцията COPY
7
1
Зорица
Зорица
25.01.2018 11:21
Чуквате в рецептата с десен бутон на мишката, излиза ви бутон Print и ако сте вързани към принтер разпечатвате рецептата.
2
3