Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Домашноточен Празеник

Домашноточен Празеник

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Домашноточен Празеник
Снимка: Марияна
1 / 3
15/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
8
"Няма по-вкусен празеник от домашният, приготвен с ръчно точени кори, ароматен праз, много любов и сръчните ръце на кулинаря"

Необходими Продукти

  • праз - 1 сноп
  • сол - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • гюзум - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • риган - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 400 мл
  • брашно - 800 г
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 щипка
  • олио - 1 ч.ч. за задушаване на праза
  • олио - за намазване на тавата
  • брашно - за разточване на листите
  • жълтък - 1 бр. за намазване с 1 с.л олио и 1 с.л прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доста е трудоемко, но много вкусно. Хапваме с айран или домашен компот. В Добруджа му казват Празеник. Характерно за него е, че е богат на подправки и се слагат яйца. Зная рецептата от моята майка, а тя от своята. Подходящ е за закуска, но и за вечеря.

Пресяваме брашното в голяма тава. Аз ползвам на София мел и май Виво. Стопляме леко водата и в нея си размиваме маята. Правим си кладенче в средата на брашното, което сме изсипали в тавата. Слагаме водата в брашното с 2 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Добавяме 1 щипка сол.

Замесваме меко тесто. След като сме замесили хубаво тестото, топката я оставяме на страна да повтаса на топло, покрито.

През това време нарязваме 1 сноп праз на дребно. На снопа махаме част от горната част т.е. от перата. Нарязваме ги на дребно. Слагаме ги в тава.

В дълбока тенджера наливаме 1 ч.ч олио и загряваме на котлона. Изсипваме праза и задушаваме. Докато се задушава, разбъркваме с дървена лъжица. Овкусяваме със сол на вкус. Разбъркваме пак и прибавяме още сушена ронена чубрица, риган сух, гюзум сух, черен пипер и червен пипер пак на вкус. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките.

Вече готов, праза го дърпаме. След като изстине, го делим на 4 равни части. От всички части оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме. Аз ги слагам върху мека кърпа и ги завивам с другия ѝ край в топла стая.

Набрашняваме си плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал.

След като вече е поизстинал празът, слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при праза, който задушихме, и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак.

Разделяме си сместа на 4 равни части. Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато - толкова, че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма, пак го набрашняваме, да не ни лепне. Листът не трябва да е тънък прекалено. Количеството маже да се види на снимката.

Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката.

Намазваме си тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно де друго.

Взимаме си втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто.

Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко с помощта на четка. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност на закуската.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: