Начин на приготвяне
Доста е трудоемко, но много вкусно. Хапваме с айран или домашен компот. В Добруджа му казват Празеник. Характерно за него е, че е богат на подправки и се слагат яйца. Зная рецептата от моята майка, а тя от своята. Подходящ е за закуска, но и за вечеря.
Пресяваме брашното в голяма тава. Аз ползвам на София мел и май Виво. Стопляме леко водата и в нея си размиваме маята. Правим си кладенче в средата на брашното, което сме изсипали в тавата. Слагаме водата в брашното с 2 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Добавяме 1 щипка сол.
Замесваме меко тесто. След като сме замесили хубаво тестото, топката я оставяме на страна да повтаса на топло, покрито.
През това време нарязваме 1 сноп праз на дребно. На снопа махаме част от горната част т.е. от перата. Нарязваме ги на дребно. Слагаме ги в тава.
В дълбока тенджера наливаме 1 ч.ч олио и загряваме на котлона. Изсипваме праза и задушаваме. Докато се задушава, разбъркваме с дървена лъжица. Овкусяваме със сол на вкус. Разбъркваме пак и прибавяме още сушена ронена чубрица, риган сух, гюзум сух, черен пипер и червен пипер пак на вкус. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките.
Вече готов, праза го дърпаме. След като изстине, го делим на 4 равни части. От всички части оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме. Аз ги слагам върху мека кърпа и ги завивам с другия ѝ край в топла стая.
Набрашняваме си плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал.
След като вече е поизстинал празът, слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при праза, който задушихме, и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак.
Разделяме си сместа на 4 равни части. Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато - толкова, че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма, пак го набрашняваме, да не ни лепне. Листът не трябва да е тънък прекалено. Количеството маже да се види на снимката.
Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката.
Намазваме си тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно де друго.
Взимаме си втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто.
Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко с помощта на четка. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност на закуската.
Да ви е сладко!