Празеник

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Празеник1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-10
"Казват, че най-подходящото време за похапване на празеник е в края на есента, когато времето застудява"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • масло - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За плънката
  • праз - 1 кг
  • масло - 3 с.л. разтопено
  • яйца - 4 жълтъка
  • кисело мляко - 2/3 ч.ч. отцедено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете ронливо тесто от брашното, размекнатото масло, солта и разбитото яйце. Оставете тестото за 20-30 минути в хладилника.

После го разделете на две части и разточете едната част на кора, която да е с десетина сантиметра по-широка от дъното на тавата. Отделно задушете в мазнината ситно нарязания праз. Изчакайте да изстине и го смесете с разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко. Посолете на вкус.

Сложете в намаслена тава разточената голяма кора и разстелете отгоре приготвената плънка. От втората топка тесто разточете кора с диаметъра на тавата и покрийте плънката с нея.

Прегънете краищата на долната кора и с мокри пръсти внимателно ги прищипете към горната. В средата изрежете кръгче с диаметър 3-4 см, за да може празеника да диша. Печете в предварително загрята умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
44
31
21
10
Дай твоята оценка: