Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с коричка от лимон

Кекс с коричка от лимон

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Кекс с коричка от лимон1 / 2
09/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10-12 парчета

Необходими Продукти

  • брашно - 1, 5 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 - 3 ч.л.
  • сол - 1/8 ч.л.
  • захар - ¾ ч.ч.
  • яйца - 4 броя
  • лимони - настърганата кора от 2 лимона + около 4 - 5 с.л. прясно - изцеден лимонов сок
  • масло - 200 г краве, разтопено и охладено
  • сметана - 1/4 ч.ч. заквасена
  • есенция - 1 ч.л. ванилова
  • За глазурата
  • лимони - около 50 мл изстискан лимонов сок
  • захар - 3 - 4 с.л. пудра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната на 180 градуса и си пригответе тава или форма за кекс, като я намазните и набрашните.

Пресейте брашното с бакпулвера и добавете солта.

Разбийте с миксер яйцата, захарта, лимоновия сок и настърганата кора до еднородна смес.

Добавете кравето масло и отново добре разбийте, след което добавете сметаната и ванилията. Започнете постепенно да добавяте брашното и бъркайте с телена бъркалка, но само колкото да се хомогенизира сместа.

Сипете кексовата смес във формата и сложете да се пече 20 мин на 180 градуса. След това намалете фурната на около 165 градуса и печете още 30-35 (може и по-малко). Пробвайте с клечка готовността. Оставете изпечения кекс в тавата да се поохлади леко преди да го извадите.

За глазурата разтопете в съд на слаб огън лимоновия сок и захарта, докато се разтопи. Готовия кекс обърнете в поднос и с помощта на четка го намажете с лимоновата глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
45
32
20
10
Дай твоята оценка: