Начин на приготвяне
Разтопете шоколада на водна баня. След това оставете настрана, докато изстине.
В друга купа смесете брашното, бакпулвера и солта.
В трета купа разбийте (може и с миксер) яйцата и захарта до пухкава смес. Добавете ванилията.
Към яйчената смес добавете половината от брашняната смес до получаване на хомогенна смес. В така получената смес добавете киселото мляко и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете останалото брашно. Накрая добавете олиото/зехтина.
Отделете 1/3 от тази смес в друг съд, където смесете с разтопения шоколад. В тази смес добавете и настърганата кора от лимон.
Намазнете форма за кекс и изсипете шоколадовата и бялата смес, като ги редувате.
Загрейте фурната на 180 °C и печете мраморния кекс 45-50 мин.
Поднесете с поръсена пудра захар кекса с черен шоколад и лимон.