Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Божествен тиквеник

Божествен тиквеник

Yuliya KenderlievaYuliya Kenderlieva
Новак
2813766
Божествен тиквеник1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Не сме сигурни дали в Рая приготвят толкова вкусен тиквеник, но знаем, че на всяка хапка от него въздишаме О, Боже"

Необходими Продукти

  • тиква - 500 г
  • кори - 500 г
  • орехи - 150 г
  • масло - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 300 мл.
  • ванилия - 1 бр. течна (3 пакетчета на прах)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната предварително се загрява на 180 градуса без вентилатор. Тиквата се измива, почиства и настъргва. Маслото се разтопява като се отделя около 100 мл за корите.

Тиквата се задушава с останалата част от маслото, като се прибавя 1 ч.ч. захар, ванилията и натрошените орехови ядки. Сваля се от котлона и се оставя сместа да изстине.

През това време се приготвя заливката като се разбива яйцето с останалата захар и прясното мляко.

Разстилате една кора и поръсвате от разстопеното масло, слагате от тиквената плънка и завивате кората, като повтаряте така, докато ви свършат корите.

Нареждате ги в кръг в предварително намазнена тава. Най-накрая се изсипва заливката с млякото. Печете тиквеника до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Направих го пробно,в подготовка за Бъдни вечер. Мнението на всички ,които го консумирахме е,че количеството масло е излишно много.
03.12.2021 06:54
Краси А.С.
Краси А.С.
Поръсих с пудра захар за декорация.
03.03.2020 13:57