Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Пържоли»Телешки медальони с вино Марсала

Телешки медальони с вино Марсала

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Телешки медальони с вино Марсала
Снимка: marcheva14
3 / 4
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ако сте от онези хора, които не правят компромиси с вкуса - това ястие е специално за вас"

Необходими Продукти

  • телешки медальони - около 400 г или точно 4 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • бял пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • масло - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • пресен лук - 4 стръка
  • манатарки - 20 г сушени
  • шийтаке - 20 г сушени
  • марсала - 50 мл до 100 мл
  • босилек - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • Гарнитура
  • фетучини
  • картофено пюре
  • масло - 250 г
  • картофи - около 1.2 кг
  • прясно мляко - 100 мл горещо
  • индийско орехче - 3 щипки прясно настъргано
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се накисват във вода за около 30 минути.

Смесват се брашното, риганът и белият пипер и малко сол в найлоново пликче. В него се поставят телешките медальони и се разтръскват докато се покрият добре с брашнената смес. Изваждат се и се изтръскват от излишното брашно.

В по-дълбок тиган се загрява маслото и зехтина. Добавя се лукът - наситнен и се сотира за кратко време. Изважда се и се оставя настрана.

В същата мазнина се поставят телешките медальони и се запечатват от двете страни за кратко време, докато получат лека коричка, за около 3 минути максимум на страна. Веднага се прибавя виното Марсала, може да фламбира, лукът и босилекът. Ястието се оставя да къкри за около 5 минути без капак.

Накрая се добавят гъбите и пържолите се готвят за около 3-4 минути.

Гарнитура:

Фетучините се сваряват по оказаните минути.

За картофеното пюре:

Картофите се сваряват и след като станат готови се заливат със студена вода и веднага се обелват. С пресата за картофи се смачкат, като се добавя и маслото на кубчета. Прибавя се горещото прясно мляко и продължава да се пасира за около 20 минути за да стане пухкаво и гладко. Добавя се сол. По желание се добавя и индийско орехче.

Телешките медальони с вино Марсала са готови.

Източник: Кулинарен блог на Йоана Петрова

Забележка: Качвам снимки на приготвеното ястие, включително и на вида месо с което съм работила. В момента не разполагах с гъби Шийтаке и съм ползвала само сушени Манатарки около 100 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Да, така е ! Винаги се наслаждавам на това, което публикуваш - защото е изпипано до максимум!:)))))
16.01.2017 22:38
marcheva14
marcheva14
Стига , бе Весеееее, моя е, не е моя , аз само преписвам и изпълнявам. Но между другото да ти кажа, че стана фантастично, месото отвътре е розово, не е сухо, а сочно, както трябва да бъде. По същия начин познавам вече и твоите заглавия и съм сигурна, че това ти си го пуснала, като рецепта. Вече зная на Сийчето рецептите, познавам ги по заглавията. Всеки си има някакъв стил.
Поздрав!
16.01.2017 19:35
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Само като прочетох заглавието на рецептата и бях убедена, че е твоя Миме!
16.01.2017 15:47